Voer een URL in
Er zijn miljoenen websites live en operationeel op internet. Ze worden gehost en beheerd door webservers die zich over de hele wereld bevinden. Om een website te vinden en waar deze wordt gehost, is een directory vereist, zonder welke het vrijwel onmogelijk is om websites te vinden. DNS staat voor Domain Name System, de grootste digitale database voor internet ter wereld. Deze database bevat informatie over elke website ter wereld. Elke website en elke machine die op internet komt, heeft een IP-adres dat een digitaal adres is. De domeinnaam van een website wordt samen met het IP-adres in deze database opgeslagen. De gegevensbestanden die een webserver vertellen hoe te reageren op een verzoek van een internet browser, worden DNS-records genoemd.
In computerjargon worden DNS-records ‘mapping-files’ genoemd. Wanneer een webserver een verzoek van een gebruiker verzendt om een bepaalde website te bezoeken, wordt dat verzoek naar de DNS-database gestuurd. Deze database zoekt de records op, vindt het IP-adres van de website en stuurt het door naar de aanvragende server. Nadat deze informatie is verkregen, gebruikt de aanvragende server het IP-adres om de website te vinden en weer te geven aan de gebruiker die het verzoek heeft geïnitieerd. Er zijn letters gekoppeld aan de DNS-records die bekend staan als DNS-syntaxis. Enkele van de meest gebruikte syntaxis bij alle DNS-records zijn; A, AAAA, CNAME, MX, PTR, NS, SOA, SRV, TXT en NAPTR.
De DNS-records van elke website bevatten essentiële informatie voor webmasters en SEO. Deze gegevens geven je details over elke website die je mogelijk zou willen bekijken. Als je het IP-adres van een domein wilt weten, kun je deze informatie opvragen door naar de DNS-records van dat domein te kijken. Een IP-adres vertelt je vanaf welk adresdomein wordt gehost, en als je de structuur van IP-adressen kent, weet je ook in welk land het domein wordt gehost. IP-adressen worden toegewezen als telefoonnummers. We weten dat aan elk land een bepaald nummer is toegewezen, gevolgd door een stadscode en vervolgens het daadwerkelijke telefoonnummer. Om een ​​internationale oproep te plaatsen, moet je de internationale code, het netnummer en het daadwerkelijke nummer invoeren. Op dezelfde manier worden IP-adressen toegewezen volgens een bepaalde structuur. De andere belangrijke informatie die je krijgt wanneer je DNS-records bekijkt, zijn de adressen van alle subdomeinen die aan het domein zijn gekoppeld. Ook wanneer het domein voor het laatst is bijgewerkt, wat is de verversingssnelheid, enz.? Misschien wil je de DNS-records van een concurrent controleren en zien waar deze wordt gehost en andere informatie over de website. DNS-records zijn handig voor webmasters en SEO's bij het opzetten of beheren van een website.
Als je DNS-records van een domein wilt vinden, moet je een SEO-tool gebruiken die deze records voor je ophaalt en weergeeft. Om dit te doen, ga je naar seosos.nl/tools vanuit je internetbrowser en scrol je door de pictogrammen totdat je het pictogram ‘DNS Records Zoeken’ ziet en erop klikt. Of je kunt rechtstreeks naar de tool gaan door seosos.nl/dns-records-zoeken in je internet browser te kopiëren / plakken. Zodra je op de site bent, typ je de domeinnaam van de website waarvan je de DNS-records wilt bekijken. Druk op ‘Verzenden’ en binnen enkele seconden worden de DNS-records van het domein geretourneerd. Hier kun je alle DNS-records voor een domein bekijken. Nu kun je de records onderzoeken en het IP-adres zien in het 'A'-type record. De lijst bevat ook ‘NS’, ‘SOA’, ‘MX’ en ‘TXT’ records. Al deze informatie in de DNS-records is erg handig om de omgeving te kennen waarin een domein actief is en alle bijbehorende parameters.
Het verkrijgen en bestuderen van DNS-records is belangrijk voor SEO en webmasters. Als je eenmaal besluit een webhostingservice te gebruiken, wil je het IP-adres van je website en de aanvullende services die door de webservers voor je domein worden geboden, weten. Als de internetservice traag is of de vernieuwingsfrequentie traag, kun je je webhostingserviceprovider vragen om deze te verbeteren. Geen enkele website kan werken zonder dat zijn DNS-records worden opgeslagen in de DNS-database. Het is de database die alle benodigde informatie over een website bevat. Het is de server die alle webservers gebruiken om een bezoekersverzoek te verwerken, en het leidt hen naar de juiste locatie. Een website-eigenaar kan bijvoorbeeld besluiten om van webhostingserviceprovider te veranderen en het domein naar een betere provider te verplaatsen. Wanneer hij of zij zich aanmeldt op de nieuwe hostingservers, is de eerste actie die zal plaatsvinden dat de informatie van het domein in de DNS-records wordt bijgewerkt.